Skip to main content

Durf jij outside the box te denken?

Een karakterschets

Laat ik eerst een algemene misvatting rechtzetten. Mensen die vinden of zeggen dat ze out of the box denkers zijn bedoelen eigenlijk dat ze outside the box kunnen denken. Ooit is in de Nederlandse taal het idee geboren dat out of the box correct is. Dat is het niet.

Bij out of the box moet je denken aan iets dat zo uit de doos gebruikt kan worden. Plug & play. Je haalt het apparaat uit de doos, steekt de stekker in het contact en het werkt. Van keukenapparaat tot laptop. Dus het laatste wat je wilt zijn is een out of the box denker, kant en klaar, heel voorspelbaar. Nee, dan een outside the box denker. Dat is iemand die werkelijk buiten de bestaande kaders van de box denkt en staat. Die qua ideeën buiten gebaande paden gaat en wat dat betreft nergens voor terugdeinst. De vraag naar deze mensen overtreft verre het aanbod.

Thinking is difficult, that’s why most people judge.

Outside the box denkers zijn uit de doos gestapt. Ze hebben zichzelf bevrijd van elke beklemmende overtuiging. Ze blijven sceptisch over hun eigen waarnemingen. Het meeste wat een mens namelijk waarneemt heeft hij al een keer gezien en bevestigt slechts de eigen ideeën. Het is oude kennis. Het helpt wellicht om te overleven in vergelijkbare situaties maar niet in een nieuwe situatie. Outside the box denkers hebben zich bevrijd van elk beklemmend paradigma.

The man who has no imagination has no wings.

In de periode dat ik in het bedrijfsleven werkzaam was als leidinggevende en later als adviseur was ik altijd op zoek naar deze mensen. Ze zijn dun gezaaid, maar ik herken ze uit duizenden aan bepaalde eigenschappen waar ikzelf al te zeer bekend mee ben. Ze worden vaak als eigenzinnig gezien of tegendraads. Worden zelfs controversieel genoemd vanwege hun afwijkende aanpak, meningen of ideeën. Ikzelf gebruik liever de termen onorthodox of onconventioneel.

Wellicht herken je jezelf in de volgende summiere maar bepalende karakterschets van een outside the box denker. Hij is de bron, niet de fontein en is onstuitbaar met zijn verfrissende inbreng. Niet dat het outside the box denkers interesseert, maar de laatste jaren worden zij regelmatig complot- of dwarsdenkers genoemd. Zie het maar als geuzennamen.

  1. Je bent bereid autoriteit te trotseren en tegen de stroom in te gaan
    Dit betekent niet dat je rebels of koppig bent. Het betekent dat je moedig genoeg bent om je uit te spreken en ideeën of acties te betwisten waarvan jij gelooft dat die niet het beste voorhebben met het bedrijf, de gemeenschap of de wereld in het algemeen. Als outside the box denker deins je er niet voor terug om anders te denken en alternatieve oplossingen of mogelijkheden aan te dragen.

    Je bent bereid om pal te staan voor je overtuigingen en de status quo uit te dagen, zelfs als het ingaat tegen de gangbare visie of publieke opinie. Bij outside the box denkers gaat het altijd om positieve verandering.
  1. Je bent nieuwsgierig en benadert het leven met een open geest
    Je dorst naar kennis en nieuwe ervaringen, staat open voor nieuwe ideeën en inzichten. Je gelooft dat er altijd meer is om te leren en ontdekken. Outside the box denkers zijn niet gauw tevreden met de status quo en zijn op zoek naar verbeteringen en optimalisatie. Ze zijn bereid om nieuwe dingen te proberen en risico’s te nemen om te leren en te groeien.

    Een open geest betekent dat je ook bereid bent te luisteren naar andere meningen en inzichten, zelfs als ze afwijken van die van jou. Dit stelt je in staat om dingen vanuit een ander perspectief te zien en met creatieve oplossingen voor problemen te komen.
  1. Je bent niet bang voor verandering en past je aan aan nieuwe situaties en uitdagingen
    In onzekere situaties zie je mogelijkheden, omdat je jezelf niet beperkt tot traditionele werkwijzen. Je bedenkt creatieve oplossingen voor problemen in een veranderende omgeving. Daardoor stap je niet in de valkuil van cognitieve dissonantie: het onaangename gevoel dat je ervaart bij twee of meerdere tegenstijdige overtuigingen of bij handelen in strijd met je eigen overtuiging.

    Je kent een grote veerkracht en kan goed overweg met verandering en onzekerheid. Je confronteert jezelf met je angsten, loopt niet weg voor problemen omdat je erdoor leert en groeit.
  1. Je bent niet bang om te falen en ziet mislukking als een leermoment
    Je bent bereid risico’s te nemen en nieuwe dingen te proberen, zelfs bij kans op mislukking. Outside the box denkers begrijpen dat falen een natuurlijk onderdeel is van het leerproces en lopen hier niet voor weg. Ze zijn in staat van hun fouten te leren en gebruiken deze als mogelijkheden om te groeien en zichzelf te verbeteren. Ze veren eerder terug van tegenslagen waardoor ze bij machte zijn hun doelen na te streven ondanks hindernissen en mislukkingen.
  1. Je zoekt altijd naar wegen om te verbeteren of te optimaliseren
    Outside the box denkers worden gedreven door het verlangen om te verbeteren en te optimaliseren. Ze zijn niet tevreden met de status quo en eerder bereid om een gangbare benadering of werkwijze te bevragen. Door deze aanpak gaan ze goed met verandering overweg en passen zich snel aan.
  1. Je hebt een brede interesse en omarmt nieuwe ervaringen
    Dat je een brede interesse hebt stelt je in staat dingen vanuit een ander perspectief te zien en met creatieve oplossingen te komen. Je uitgebreide kennis en ervaring stellen je in staat om problemen op een unieke en innovatieve manier te benaderen.
  1. Je kunt tegelijkertijd 2 tegengestelde ideeën hebben
    Je kunt kritisch denken en met meerdere perspectieven rekening houden. Deze eigenschap, die bekend staat als cognitieve flexibiliteit, stelt je in staat om de dingen vanuit een andere invalshoek te zien. Mensen die cognitief flexibel zijn benaderen problemen meer holistisch met een open geest. Dit betekent dat je je niet beperkt tot traditionele denkwijzen.
  1. Je oordeelt niet snel over anderen
    Outside the box denkers denken anders over mensen. Ze denken niet in stereotypen of vooroordelen en proberen de dingen vanuit een rationeel standpunt te zien. Ze kennen zelfreflectie en zelfcompassie. Dit betekent dat ze een stap terug kunnen nemen en andermans zienswijze kunnen respecteren in plaats van altijd gericht te zijn op zichzelf.

The man who follows the crowd will usually get no further than the crowd. The man who walks alone is likely to find himself in places no one has ever been.


Reacties (1)

  • Kees

    • 06 februari 2023 op 11:43
    • #

    Prachtig artikel en goed geschreven zeg. Zeer boeiend en vaak herkenbaar, soms ook niet, maar zeker leerzaam en heel interessant. Heb de link opgeslagen op mijn laptop en ga zeker nog veel meer van je artikelen lezen.

    antwoord

Plaats een reactie

Je plaatst een reactie als gast

Wie gingen je voor?