Skip to main content

Geïnfecteerd met het gedachtenvirus

Er lijken alleen nog bange mensen te zijn

Deze week werd mijn partner Françoise door een kennis gebeld die heel belangstellend vroeg hoe het met haar ging, natuurlijk met het oog op de huidige gezondheidscrisis. Een hele lieve en betrokken vraag. Françoise antwoordde dat het goed ging met haar maar dat ze wel haar eigen mening had over de huidige situatie. Nog voordat ze één en één kon optellen werd de stem van de kennis heel fel en verweet ze Françoise complotdenken, nog voordat deze zelfs maar haar mening had kunnen toelichten. Françoise besloot daarom niet verder in te gaan op de emotionele uitval en stuurde het gesprek naar wat ditjes en datjes. De kennis was hoorbaar tevreden met deze gelukkige wending van het gesprek.

Hoezo luisteren
Tja, zo ver is het intussen met ons gekomen. Uiteraard zijn wij mensen nooit zo goed geweest in het luisteren naar, laat staan het accepteren van andermans mening. Het blijkt namelijk heel menselijk te zijn om de ander te moeten overtuigen van je gelijk en als dat niet werkt de ander te overschreeuwen of de mond te snoeren. Daarom hebben wij in de gemiddelde democratische samenleving vrijheid van meningsuiting in de grondwet opgenomen.

Gedachtenpolitie
En toch heeft de meerderheid van de bevolking er de laatse 4 weken geen problemen mee dit zo moeizaam verworven recht te vertrappen met als argument dat het coronavirus een grote bedreiging is voor onze gezondheid en samenleving, dat we daarom de rangen moeten sluiten en collectief een beetje op elkaar moeten letten… voor de veiligheid van de ander. Dit is natuurlijk nooit een valide argument, hoeveel mensen er ook komen te overlijden. Het doet mij denken aan de Gedachtenpolitie uit het boek Nineteen Eighty-Four van George Orwell. Op internet is de grote zuivering al begonnen. Een afwijkende mening wordt gelijkgesteld met valse informatie en sinds kort op grote schaal onderdrukt. Onwelgevallige geluiden worden direct gesmoord.

En nu ben je stil!
Het valt mij op dat veel mensen niet meer voor hun afwijkende mening durven uit te komen. Bang als ze zijn om terecht gewezen te worden, om voor ontkenner, asociaal of nog erger uitgemaakt te worden. Alleen omdat ze het niet eens zijn met het ‘officiële’ verhaal. Ze worden zelfs niet in de gelegenheid gesteld hun eigen mening op correcte wijze te ventileren. Diverse gerenommeerde wetenschappers, artsen, cel- en microbiologen komen met een afwijkende visie maar ze krijgen niet het podium, ze worden niet uitgenodigd in opinieprogramma’s. Ze worden doodgezwegen of met een ad hominem weggehoond. Op YouTube (Google) en Facebook worden afwijkende nieuwsberichten stelselmatig weggedrukt of lager in de feed geplaatst. Alles wat afwijkt van het ‘officiële’ verhaal loopt steeds meer de kans gecensureerd te worden. Het doel is blijkbaar andersdenkenden het zwijgen op te leggen. Waarom zijn deze deskundigen met hun afwijkende mening zo’n gevaar voor het ‘officiële’ verhaal. Waarom wordt er geen publieke dialoog gevoerd met andersdenkenden. Waar is men bang voor? Waarom mogen we alleen luisteren naar voorstanders van het ‘officiële’ verhaal?

Jij bent mijn vijand
In 2008 verscheen de Duitse film Die Welle. Een film die angstaanjagend dicht tegen de huidige actualiteit aanschuurt. Het verhaal is geïnspireerd door het sociaal-psychologisch experiment De Derde Golf dat in 1967 door een middelbare school uitgevoerd werd in de VS. Het experiment toont hoe gemakkelijk het is om een grote menigte te manipuleren. De ontstane discipline en uniformiteit binnen de groep leidt tot absolute uitsluiting van iedereen die zich niet exact aan de groepsregels conformeert. Een van de leerlingen Karo wordt tot vijand van de beweging verklaard wanneer ze stukjes in de schoolkrant schrijft om te waarschuwen voor het gevaar dat uitgaat van het project. Niet dat deze stukjes ooit haar medeleerlingen bereiken, want Die Welle ruimt de krantjes op voordat iemand ze kan lezen. In het experiment laten de leerlingen onbedoeld aan zichzelf zien hoe er een facistische beweging kan ontstaan binnen een school met volstrekt normale leerlingen, die dit een week eerder nog voor onmogelijk hielden. Worden de mensen die straks geen ‘gezondheidscertificaat’ hebben omdat ze het coranavaccin weigeren ook door de samenleving buitengesloten? Mogen we binnenkort alleen de winkel binnen met een covid-app?

Banger, banger, bangst
Er lijken alleen nog maar bange mensen te zijn. Mensen die bang zijn ziek te worden. Mensen die bang zijn voor een afwijkende mening. Mensen die bang zijn hun vrijheden te verliezen. Mensen die bang zijn hun afwijkende mening te geven. Niets nieuws eigenlijk. Angst is de menselijke conditie. Alleen zorgt de huidige situatie ervoor dat de menselijke angst in één keer heel zichtbaar is. Normaal weet de mens zijn angst goed te verbergen onder een suikerlaagje van medeleven, tolerantie, acceptatie, waardering desnoods. We zijn zo vertrouwd met angst dat we niet goed weten wat liefde is. Dat wat wij liefde noemen is eigenlijk geen Liefde. Wij zijn doodsbang voor Liefde. We houden niet eens van onszelf. Dus gaan we op zoek naar vervangers. De eerste en meest toegepaste vervanger is de behoefte aan erkenning. Erkenning door hard werken, door succes, door je baas, Facebook, door te doen wat ze je vragen. We zijn verslaafd aan erkenning, maar erkenning kan de leegte niet vullen en de angst niet weghalen.

Keuzevrijheid
Angst is een fundamenteel element voor ons zelfbehoud. Zonder angst zijn we weerloze wezens, vrijwel kansloos tegenover de vele bedreigingen om ons heen. Angst is een onvermijdelijke en noodzakelijke emotie. Het is het fundament van onze samenleving. Angst heeft ons vaker verenigd dan liefde of wat dan ook. Dezelfde angst die ons kan verenigen (tegen convid 19) en creatief maakt, kan ons ook verlammen en veranderen in de meest verwerpelijke wezens. We begaan gruweldaden vanuit angst. Angst op zich is niet goed of slecht. Het is gewoon deel van ons. Een emotionele bouwsteen van onze psychische structuur. Onze echte strijd met angst begon toen we bang werden van onze eigen angst. Om een plek te veroveren in deze competitieve wereld moeten we onze twijfels verbergen en doen alsof we sterk zijn, wijs en vol vertrouwen. Onze kwetsbaarheid tonen voelt niet veilig, dus proberen we er niet over te praten, ook niet met onszelf. We zijn bang voor onze angsten! Maar het is onze eigen keuze in het aangezicht van angst, die bepaalt wie we zijn.

Het gedachtenvirus 
Wij mensen worden geboren als Liefde, maar iedereen wordt bij de geboorte geïnfecteerd met het gedachtenvirus. Het is het krachtigste virus dat er bestaat. Het virus verspreidt razendsnel gedachten, die een wereld van illusies scheppen waaraan we een rotsvast geloof hechten. Een geloof dat versterkt wordt door een alles onderdrukkende conditionering. Alles wat ons vanaf onze geboorte verteld wordt nemen we voor waar aan. En zo creëren onze gedachten een vals zelfbeeld en een vals wereldbeeld. Een beeld dat niet langer op Liefde gebaseerd is wat wij van nature zijn, maar een beeld dat geworteld is in afscheiding, schuld, schaamte, spijt, verdriet, boosheid, oordeel, wrok, haat, afwijzing, verwijt. In één woord angst. Wij zijn vergeten dat wij Liefde zijn. Als wij over liefde praten, hebben we het over verlangen, erkenning, waardering en voorwaarden. Egodingen. We praten over liefde maar weten niet werkelijk wat het is. Om te herinneren dat wij Liefde zijn moeten we ontsnappen uit onze zelf gecreërde gedachtengevangenis. We moeten genezen van het gedachtenvirus. Wij moeten ontwaken uit onze geconditioneerde percepties. Percepties die je laten geloven dat wat je denkt en doet normaal is.

Wake uuuuuuup!
De dag dat je ontwaakt zul je zien dat de broek die jij ‘s morgens aantrekt niet anders is dan jij bent, de hanger waar de broek aan hangt niet anders is dan jij bent, de kom waar jij je yoghurt uit eet niet anders is dan jij bent, de corrupte politicus niet anders is dan jij bent, de manipulatieve overheid niet anders is dan jij bent. De dag dat jij ontwaakt is er geen schuld en geen angst om te benoemen wie of wat Jij Bent, geen angst om te benoemen wat Er Is. Er is geen angst voor wat anderen hierover zeggen of denken.

In het indrukwekkende boek A Course In Miracles krijgt de lezer het volgende advies: ‘Wil je de enige waarheid zien? Wees dan bereid om alles wat je geleerd hebt in twijfel te trekken.’ Dus doorzie angst, doorzie de illusies, doorzie de leugens. Wordt wakker!

Neem de tijd; kijk en luister naar deskundigen en andersdenkers:


Plaats een reactie

Je plaatst een reactie als gast

Wie gingen je voor?