Skip to main content

Waarom ik geen verwachtingen heb van mijn partner

Liefde op het eerste gezicht

Op 1 maart jl. was het 25 jaar geleden dat ik Françoise leerde kennen en besloot bij haar te blijven. Ze was toen 26. Liefde op het eerste gezicht. Daaraan is niets veranderd. Ik weet nog wel wat ik mezelf destijds beloofde: dat ik het dit keer anders zou doen, niet meer dezelfde fouten zou maken als in de relatie waar ik net uitkwam. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. We hebben halverwege een lastige periode gekend maar dat viel vooral mezelf aan te rekenen. Gelukkig heeft die tijd maar kort geduurd. Als ik terugkijk op die 25 jaar kan ik zeggen dat we het goed gedaan hebben. Onze relatie heeft zich steeds verder verdiept en de liefde is groter en grootser geworden met een eindeloos vertrouwen. We vragen, luisteren, delen, ondersteunen, versterken, lachen, verlangen, groeien. Maar bovenal hebben we geen verwachtingen naar elkaar. Vanaf dag één!

Onvoorwaardelijke liefde
Ik heb nooit van Françoise verwacht dat ze moest kunnen koken, het huishouden zou doen, met me zou trouwen, kinderen zou baren of onveranderd jong en mooi zou blijven. Ik verwachtte zelfs niet dat ze bij me zou blijven. In plaats daarvan genoot ik van iedere nieuwe dag met haar. Ik geloof niet zo in de conventionele rolpatronen die nog steeds bestaan in onze samenleving. Ik geloof niet dat de rol van de vrouw minder is dan die van de man, dat de man leidend zou moeten zijn. Verre van. Een duurzame intieme relatie, in welke vorm dan ook, is een partnerschap gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. Zodra er sprake is van verwachtingen is de liefde niet meer onvoorwaardelijk. Verwachtingen ondermijnen…niet alleen de partner als vrouw of man, maar ook als mens.

Leven in het verleden of de toekomst
Een verwachting is de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden. De verwachtingen die we van onszelf en van anderen hebben zijn gebaseerd op wat we in het verleden ervaren hebben. Ze zijn gebaseerd op onze pijn, grieven, mislukkingen, successen, overtuigingen en trauma's. Met andere woorden verwachtingen zijn ervaringen uit het verleden die we projecteren op onze toekomst. Als zodanig halen ze ons volledig uit het nu. Door geen verwachtingen te koesteren  krijg je meer focus en leer je in het heden te leven.

Gevangen
Françoise is iemand die fouten maakt, dingen vergeet, moppert, gelukkig is, hulpvaardig, vol mededogen, zorgen heeft, verdriet kent, enthousiast is, boos wordt. Ze is de perfecte imperfecte mens, net zoals ik, net zoals jij. Iedere keer wanneer we een verwachting hebben die de ander niet waarmaakt, voelen we ons in de steek gelaten. De verwachtingen die we koesteren houden ons gevangen, ze stellen teleur en doen pijn. Verwachtingen houden geen rekening met de grilligheid van het leven. Ik wil niet dat Françoise zich onzeker voelt of angstig omdat ze niet aan mijn verwachtingen kan voldoen. Ik weet dat ze zich op haar gemak voelt bij mij. Alleen wanneer we ons zo voelen bij onze partner, kunnen we authentiek zijn, kwetsbaar en intimiteit tonen.

Zelfvertrouwen aangetast
Kun je nog de laatste keer herinneren dat je niet voldeed aan iemands verwachting? Die keer dat je dacht dat je jezelf overtroffen had, terwijl je baas alleen bleef hameren op je overschrijding van de deadline. Of de keer dat je vader zei: 'Je hebt me weer teleurgesteld'. Waarschijnlijk heb je je 1001 keer afgevraagd wat je anders had kunnen doen. Ongetwijfeld zul je door de ervaring gegroeid zijn, maar dat zou je hoe dan ook. Wat de verwachting binnen de ervaring gedaan heeft, is dat je eigenwaarde verzwakt is. Zulke verwachtingen veroorzaken onnodige pijn en zelftwijfel. Waarom zou je dat voor jezelf of je partner willen?

Voedingsbodem voor wrok
Onze verantwoordelijkheid is dat we naar de ander onze grenzen aangeven. Moeten we verwachtingen hebben hoe de ander ons behandelt? Absoluut niet. Verwachtingen zijn een voedingsbodem voor teleurstelling en wrok. Vasthouden aan wrok is een van de meest destructieve dingen die je kunt doen in een relatie. Het is niet zo moeilijk om je gevangen te voelen als je de indruk hebt dat je constant moet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Verwachtingen leiden tot gekwetsheid en terugtrekking.

Daarom nodig ik je uit om niet alleen jezelf te bevrijden van de verwachtingen die je hebt van jezelf, maar ook van de verwachtingen die je koestert ten aanzien van je vrienden, familie, collega's en je partner.


Reacties (1)

  • Eva

    • 29 januari 2024 op 11:11
    • #

    Wauw! Ik zou deze al een paar weken geleden lezen. Echter kwam dit er door drukte van het leven steeds niet van... echter sluit het zo mooi aan bij mijn persoonlijke proces. Leven met minder verwachtingen en zeker van mijn partner, is iets waar ik naar toe mag en wil groeien. Mede dankzij coaching bij Françoise! En zo helpend om dan een mooie blog van Gilbert te kunnen lezen. Dank jullie wel!

    antwoord

Plaats een reactie

Je plaatst een reactie als gast

Wie gingen je voor?