Skip to main content

Voice Dialogue

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is een methode die in de jaren '70 van de vorige eeuw ontwikkeld is door de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone. De lessen die Françoise bij hen heeft gevolgd zijn nog steeds een grote inspiratiebron voor haar. Het uitgangspunt van Voice Dialogue is dat de mens niet slechts één persoon is, maar bestaat uit vele subpersonen, ook wel 'ikken' genoemd. De mens is als een diamant met flonkerende facetten. Ieder facet, deel of subpersoon kijkt met andere ogen naar de wereld, heeft een eigen stem en vraagt om aandacht. De vraag is: naar wie moet jij luisteren?

Een mens kent een grote variëteit aan subpersonen. Veel voorkomende 'ikken' zijn de Perfectionist, de Pleaser, de Pusher, de Genieter, de Innerlijke Criticus, de Rationele Denker, de Clown, het Innerlijk Kind enzovoort.

Inzicht in kwaliteiten en niet functioneel gedrag

Voice Dialogue gaat over het ontdekken en begrijpen van je subpersonen, zonder een oordeel te vellen. Je ziet wie het in jou voor het zeggen heeft en waarom dat zo is. Je begrijpt gemakkelijker waarom je soms dingen nalaat of juist doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen. Je ontdekt kwaliteiten die je niet eerder vermoedde en leert onbenutte talenten beter te gebruiken. Voice Dialogue geeft je inzicht in vastgeroeste patronen en helpt die patronen doorbreken. Ingesleten gewoontes en niet functioneel gedrag lossen op. Met behulp van Voice Dialogue worden de verschillende kanten van je persoonlijkheid belicht en met elkaar in balans gebracht. Door dit dynamisch proces wordt je leven niet langer geleid door de 'ikken' en kom je tot bewuste en verantwoordde keuzes.

Meer informatie over Voice Dialogue kun je vinden op de websites van Voice Dialogue Instituut België en Voice Dialogue International.

Zie ook onze Voice Dialogue Beleving voor sessies in groepsverband.

Wie gingen je voor?